
Persona’s, doelgroepen, ijkgroepen en target audiences. Zomaar wat woorden die elke marketeer bijna dagelijks wel in de mond neemt. Maar wat betekenen ze, en waarom zou jij er wat mee moeten?
Na het lezen van dit artikel zal in ieder geval een hoop duidelijk worden waar persona’s voor dienen, waarom je ze nodig hebt, hoe je zelf ook aan de slag kan én welke fouten je moet vermijden.
Wat is het verschil tussen een persona en een doelgroep?
Bijna iedereen is wel bekend met een doelgroep. Kort gezegd is een doelgroep een bepaalde groep mensen waarop je je focust.
Maar, vaak is een doelgroep toch erg abstract. Want stel dat je je focust op een groep jongeren tussen de 18 en 25 jaar, dan weet je eigenlijk nog steeds niet precies wie deze groep is en hoe je hen kan bereiken, laat staan ze het beste iets kan verkopen.
Daarom gebruiken we persona’s. Een persona is een afspiegeling van een persoon die zich bevindt in jouw doelgroep.
Door het maken van een persona (of meerdere als je je op meerdere doelgroepen focust) kun je je marketingstrategieën beter aanscherpen en zorg je dat je de juiste boodschap overbrengt op de juiste mensen.
Het schrijven van zo’n persona vergt echter wel een diepere kennis van je doelgroep. Deze kennis kun je opdoen aan de hand van bestaande kennis binnen je bedrijf (denk bijvoorbeeld aan klantgegevens) en het onderzoeken van de doelgroep.
Het creëren van een persona binnen de ene doelgroep is in sommige gevallen ook lastiger dan in de andere doelgroep. Zeker als je zelf verder afstaat van die groep.
Hoe bereik je dan toch de juiste mensen als je producten of diensten verkoopt voor de oplossing of behoefte welke je zelf niet hebt?
Door het schrijven van een persona kun je vanuit de ogen van je klant kijken naar de producten of diensten die je aanbiedt en of dat dit wel juist aansluit bij zijn of haar wensen.
In dit artikel zullen we ons voornamelijk richten op een buyer persona en niet een user persona.
Een buyer persona is een afspiegeling van een gemiddelde klant welke jouw product of dienst moet kopen.
Een user persona is iemand die jouw product of dienst gebruikt, maar die hoeft deze niet per se gekocht te hebben (denk bijvoorbeeld aan een medewerker binnen een organisatie welke moet werken met software die is aangekocht door het management).
Research doen
Okay, maar hoe zorg je er voor dat je je persona goed kunt invullen?
Want lang niet elke vraag die je straks gaat stellen is even relevant voor de persona die jij probeert te creëren.
Het vinden van de juiste vragen doe je door middel van onderzoek
Want zo zorg je ervoor dat de antwoorden op die vragen ook overeenkomen met hoe je persona ze zou beantwoorden.
Online research
Als je al een website hebt, kun je hier veel waardevolle informatie uithalen. Door middel van Google Analytics kun je bijvoorbeeld inzage krijgen in de doelgroep die op je site komt.
Door deze informatie uit te breiden met andere bronnen kun je een nog duidelijker beeld creëren. Komen je bezoekers bijvoorbeeld voornamelijk uit een select aantal steden? Dan kun je kijken met Wikipedia in welke opzichten deze steden overeenkomen. Misschien zijn het wel allemaal grote studentensteden.
Verder kun je natuurlijk ook op Facebook, Twitter en andere social media zoeken naar wat andere mensen van je product of dienst vinden. Zijn er bijvoorbeeld relevante hashtags die gebruikt worden rondom je bedrijf, of video’s op YouTube. Welke woorden vult Google aan als je zoekt op termen als ‘Is [productnaam] …’
Bestaande klanten
Ik gaf net al aan dat je Google Analytics kunt gebruiken om inzage te krijgen in je huidige bezoekers op de site. Maar als je al producten of diensten hebt verkocht, kun je natuurlijk je échte klanten ook vragen stellen.
Hiermee bedoel ik dus niet alleen demografische gegevens zoals waar ze vandaan komen. Maar juist de vragen die je meer inzicht geven over de pijnpunten of goede kanten van je product.
- Wat vinden mensen van je product?
- Als ze iets mogen verbeteren, wat zou dat zijn?
- Wat vinden ze van de prijs/kwaliteit verhouding?
- Waarom hebben ze voor jou gekozen?
- En welk probleem lost jouw product voor ze op?
Met deze vragen krijg je meer inzicht over de meningen van jouw product, en welke specifieke rol deze vervult voor je klanten.
Je kunt je vragen bijvoorbeeld prima als enquête sturen richting je bestaande klanten. Met tools zoals Typeform kun je simpel en makkelijk een vragenlijst samenstellen waarmee alle antwoorden gegroepeerd worden.
Houd er wel rekening mee dat niet elke klant jou wil helpen vanuit de goedheid van zijn hart. Zorg er dus voor dat er ook wat in zit voor de klant om jou deze waardevolle informatie te verschaffen.
Je kunt klanten die je enquête invullen bijvoorbeeld korting geven op hun volgende aankoop. Of geef ze een jaar langer garantie of support. Zo creëer je een win-win situatie voor beide partijen.
Analyseren
Dus, nu hebben we allemaal extra informatie verzameld tijdens ons onderzoek. Maar wat doen we hier vervolgens mee? Het is belangrijk dat je deze informatie gaat analyseren.
Vergelijk alle antwoorden met elkaar. Komen er dingen inderdaad overeen? Komen je klanten inderdaad uit studentensteden zoals Google Analytics je deed vermoeden?
En hoe zit het met de uitschieters? Zitten hier relevante dingen tussen die wellicht terecht zijn? Of is het toevallig gewoon een klant die uitermate negatief (of positief) over je product was, en is dit niet representatief voor de rest?
Het is natuurlijk lastig om te bepalen welke antwoorden relevant zijn voor je onderzoek, maar door het samen te vatten krijg je een goed overzicht.
Onthoud dat je persona een afspiegeling is van de gemiddelde persoon uit je doelgroep. Als blijkt dat bijna iedereen uit je onderzoek uit de randstad komt, dan kan het heel leuk zijn om te zeggen dat je persona misschien wel in een dorpje in de provincie woont. Maar dat is natuurlijk geen afspiegeling van waar je klanten zitten.
Hoe stel je je persona samen?
Nu denk je zeer waarschijnlijk; leuk en aardig dat ik onderzoek heb gedaan en een analyse heb gemaakt van al die data. Maar hoe helpt mij deze met mijn persona?
En dat is natuurlijk een erg goede vraag, en om die te beantwoorden moeten we eerst kijken naar de onderdelen waaruit zo’n persona moet bestaan om hem ook echt succesvol te laten zijn.
Door het invullen van onderstaande onderdelen, kunnen we onze persona straks vragen gaan stellen, die ons weer een beter inzicht moeten geven hoe je product beter kunt vermarkten.
Creëer je persona
Naam
Hoe heet je persona? Geef je persona een passende naam zodat hij of zij ook echt gaat leven.
Achtergrond
Vertel wat meer over de achtergrond van je persona. Benoem bijvoorbeeld wat voor soort type je persona is, wat voor soort lifestyle hij of zij heeft.
Omschrijf niet alleen zijn of haar leeftijd en over zijn/haar partner of kinderen, maar kijk ook naar de achtergrond van zijn of haar werk. Heeft je persona al veel ervaring of studeert deze nog?
Demografie
Het is makkelijk te zeggen dat je doelgroep bijvoorbeeld in de randstad woont. Maar net zoals bij de vorige onderdelen moet je ook hier weer een heel stuk specifieker zijn.
Probeer zoveel mogelijk in detail te treden bij je het opschrijven.
“Joyce woont in een appartement in de buurt van het centrum van Utrecht en reist elke dag naar haar werk in Amsterdam met de trein.”
Bovenstaand voorbeeld schetst opeens een veel duidelijker beeld van je persona dan “werk en woonzaam in de randstad”
Kanalen
Ook is het goed om te kijken naar de kanalen welke je persona gebruikt, dit helpt je om een gerichter marketingplan op te stellen. Het heeft namelijk niet veel nut om een hele campagne te bedenken die je gaat plaatsen in de krant, als je persona alleen maar op Facebook en Snapchat zit.
Foto
Natuurlijk hoort een passende foto bij je persona. Naast de naam is dit erg belangrijk om een goed beeld te krijgen wie je persona is.
Bedrijfsvragen
Dit zijn vragen die je persona aan zichzelf kan stellen voordat hij of zij besluit een product of dienst bij je af te nemen.
Door deze ook mee te nemen kun je er voor zorgen dat je niet alleen voldoende informatie geeft op je website, maar ook de juiste.
Welke vragen stel je je persona?
Nu we een persona hebben gecreëerd, kunnen we deze inhoudelijke vragen gaan stellen.
Houdt hier goed rekening mee dat deze vragen altijd relevant moeten zijn voor je persona en voor je product of dienst.
Het kan heel leuk zijn om te fantaseren over het soort type auto wat Joyce misschien rijdt. Maar als ze dagelijks met de trein naar haar werk gaat, dan is haar auto waarschijnlijk minder belangrijk voor Joyce.
Vragenlijst
Socio-economie
- Welke leeftijd heeft [naam]?
- Heeft hij/zij kinderen?
- In welke levensfase bevindt hij zich?
- Wat voor inkomen heeft hij/zij?
- Wat is zijn/haar werksituatie?
- Wat voor opleiding heeft hij/zij gedaan?
- Wat voor auto rijdt hij/zij?
Wooneigenschappen
- Wat voor type huis heeft hij/zij?
- Woont hij/zij stedelijk of landelijk?
- Wat zit er in zijn/haar omgeving aan voorzieningen?
Lifestyle
- Wat voor mentaliteit heeft hij/zij?
- Wat doet hij/zij in zijn vrijetijdsbesteding?
- Voorkeur voor merken?
- Wat voor soort producten bezit hij/zij?
- Op welke (digitale) media kanalen is hij/zij te vinden?
Vragen over de persona voor het bedrijf:
- Hoe bekend is je persona met het soort product of dienst dat je aanbiedt?
- Wat is de aanleiding voor je persona om jouw product of dienst te kopen?
- Welke vragen heeft de persona over dat product of dienst?
- Wat zijn de belangrijkste factoren in de besluitvorming?
- Welke andere mensen spelen er een rol in de besluitvorming?
- Wat zijn veel voorkomende opvattingen of frustraties in relatie tot het product of de dienst?
- Waarom wordt een persona klant van je?
- Waarom stapt hij/zij over naar de concurrent?
- Hoe lang is je persona gemiddeld klant of gebruikt hij/zij je dienst of product?
- Hoeveel en hoe vaak neemt je persona iets bij je af?
Ethische vraagstukken
Uiteraard komt hier natuurlijk ook een stukje ethiek bij kijken. Want in hoeverre mag en kan je je klanten generaliseren tot slechts enkele personen zonder bijvoorbeeld te discrimineren. En hoe verzamel je niet te veel data zodat de privacy van je klanten in het geding komt?
Vooroordelen & stigmatisering
Hoe zorg je er voor dat je niet valt in stereotypen? Of bepaalde groepen te veel in hokjes stopt? Hoe laat je je vooroordelen buiten beeld?
Dit soort punten kunnen natuurlijk zo maar in je persona sluipen zonder dat je het zelf door hebt. Als deze persona’s vervolgens gedeeld worden in het bedrijf en niemand hier kritisch naar kijkt, heb je de kans dat bepaalde groepen niet eerlijk behandeld worden.
Hoe dit om kan slaan naar stereotypering, of erger nog, stigmatisering is een dunne lijn. Een die je misschien niet snel door hebt, maar als de mensen welke je verkeerd afschildert hier achter komen, je wel degelijk een probleem kan hebben. Ook al is je persona alleen maar voor intern gebruik.
Denk bijvoorbeeld aan het incident waarbij zanger Typhoon staande werd gehouden alleen maar omdat hij een donkere huidskleur had en een dure auto reed. Dan heb je als politie natuurlijk wel wat uit te leggen.
In 2018 raakte de Albert Heijn in opspraak toen een medewerker naar de rechter stapte vanwege het gebruik van de persona’s.
De Albert Heijn had namelijk persona’s gemaakt voor elk type prijssegment. Zo was de ‘premium’ klant gepensioneerd die duurdere en luxe producten kocht. Deze klant werd afgebeeld als blanke grijzende, brildragende man in overhemd.
Maar ze hadden ook een ‘city-budget’ persona gemaakt. Deze dronk tropische frisdranken, kocht spullen uit het schap voor ‘Nieuwe Nederlanders’ (omschrijving van Albert Heijn) en had niet veel te besteden.
Het probleem zat niet zo zeer in de omschrijving van deze persona. Maar wel in de afbeelding. De ‘city-budget’ klant was namelijk een donkere vrouw met kind, waarmee de indruk werd gewekt dat de huidskleur en ‘budget’ met elkaar gekoppeld was (wat dus wordt opgevat als lager op sociale ladder).
Toen de Volkskrant hier aandacht aan besteede, volgde een flinke medialawaine. En dan noem ik niet eens de ophef op social media. Het kreeg zelfs de aandacht van het College voor de Rechten van de Mens, die afkeurend reageerde.
En wat te denken van onze grote vrienden van de Belastingdienst, die etnisch profileerde door mensen met een dubbele nationaliteit aan te merken als extra risico op fraude.
Of je nou wijkagent bent die zijn twijfels heeft bij een dure auto en de persoon die daarin rijdt. Of een medewerker die persona’s maakt voor een grote supermarkt.
Je kunt dus behoorlijk de fout in gaan als je op basis van hokjes zoals uiterlijk of (culturele) achtergrond onwenselijke of onterechte oordelen velt over mensen. Ook al is dat misschien onbewust.
De intentie waarmee je de persona’s maakt doet er namelijk niet altijd toe. Daar is de Albert Heijn een goed voorbeeld van. Want volgens de College voor de Rechten van de Mens was er geen sprake van discriminatie. Maar wel degelijk sprake van stigmatisering.
Dat dit nooit de bedoeling was van de Albert Heijn is misschien duidelijk, maar toch heeft de supermarktketen een flinke deuk opgelopen in haar imago. Een bedrijf dat zo groot is als de Albert Heijn heeft namelijk ook een maatschappelijke verantwoordelijkheid.
Maar, hoe voorkom je dit soort fouten? Zorg er voor dat je tijdens het opstellen van je persona, je altijd bewust bent van de mogelijke impact van je keuzes.
Probeer op een verantwoorde manier de balans tussen positieve en negatieve consequenties te vinden.
Natuurlijk kan het maken van een persona ook zorgen voor een interessante en goede discussie.
Want wellicht dat over het algemeen de ‘city-budget’ klanten van de Albert Heijn een donkere huidskleur hebben en minder te besteden hebben.
Maar vraag jezelf ook af wat de toegevoegde waarde is voor de persona’s om de gegevens van huidskleur te koppelen aan het besteedbare budget.
Wat weet je vervolgens méér door dit te doen, en welke handvatten kun je daardoor gebruiken die je anders zou missen?
Kan de uitwerking van zo’n persona stigmatiserend zijn? Of vooroordelen in de hand werken?
Of schijnt het licht op een resultaat waarmee je aan de slag kunt? En durf je dan als bedrijf ook daarvoor uit te komen en daar voor te staan?
Privacy & datavergaring
Dankzij de GDPR wetgeving, ofwel de AVG in Nederland, zijn we met zijn allen veel meer bewust van de hoeveelheid data die bedrijven verzamelen en voor welke doeleinden zij die gebruiken.
Als je al een lopende webshop hebt, bezit je zelf ook een schat aan data.
Maar hoeveel van deze data mag je daadwerkelijk gebruiken voor bijvoorbeeld het opstellen van je persona? En zijn de mensen wiens data je gebruikt zich daar ook van op de hoogte?
Hoe zorg je ervoor dat deze data niet direct te herleiden is naar specifieke klanten? Denk aan medische gegevens, financiële gegevens of gegevens over gedrag?
Met dit soort gecombineerde, zogenaamde Big Data, kun je een hoop nieuwe (statistische) verbanden ontdekken, die in kleinere of eenzijdige verzameling niet zouden opvallen.
De persona’s van de Albert Heijn zijn namelijk gecreëerd door het koppelen van diverse gegevens die ze hebben verzameld over hun klanten.
Zo kunnen ze hun klanten in groepen indelen en het gedrag van zowel die groepen als de individuen daarbinnen analyseren en voorspellen.
Wellicht wordt je als klant zo automatisch in een andere groep geplaatst en getarget zonder dat je je daar bewust van bent.
Maar wat is het gevaar van al deze Big Data en hoe andere bedrijven al die data gebruiken om hun klanten te voorspellen of juist te micro targeten?
Als optimist zul je wellicht denken, so what? Alleen maar handig toch als de aanbiedingen beter aansluiten bij jouw koopgedrag?
Of nog beter, alleen maar beter als ik mijn advertenties beter kan laten aansluiten bij de behoeftes van mijn persona’s. Dat is tenslotte de reden waarom we ze maken.
Maar, dit soort toepassingen leveren ook interessante en lastige discussies op. Want in hoeverre mag die dataverzameling gaan, ten koste van jouw privacy?
En in hoeverre vertrouw je die bedrijven met jouw data? Wellicht vind je het prima dat de Albert Heijn jouw aankoopgedrag analyseert en je betere aanbiedingen kan doen.
Maar wat nou als deze data ook door wordt verkocht aan partijen waarvan je helemaal niet wilt dat ze dat van je weten? Wat nou als je aankopen ook worden gedeeld met je verzekeringsmaatschappij?
Koop je veel alcohol en producten met veel vet en suiker? Dan zou zomaar je gezondheidsverzekering omhoog gaan omdat je een groter risico bent op hart- en vaatziekten.
Of wat nou als de politie al deze data analyseert en op basis daarvan kan gaan voorspellen welke personen een risico vormen om een overtreding te begaan? Mogen deze mensen extra in de gaten worden gehouden?
Misschien niet als het gaat om verkeersovertredingen. Maar wat nou als ze statistisch kunnen voorspellen dat persoon ‘X’ 60% meer risico vormt om iemand te vermoorden?
Mogen we die persoon dan preventief opsluiten om zo de maatschappij te beschermen? En wat nou als het het percentage hoger ligt? Als er 80% zekerheid is, of 90%? Hoe zit het straks nog met onschuldig tot het tegendeel is bewezen?
Nu is bovenstaand voorbeeld nog een vergezocht voorbeeld, maar het vormt wel degelijk een van de mogelijke scenario’s waar we ons voor blootstellen door de hoeveelheid data die we vergaren en aan elkaar koppelen.
Het hebben van veel data en het kunnen koppelen aan andere ankerpunten helpt je bij het creëren van je persona. En door deze persona’s te maken, kun je gerichter en beter je klanten helpen met hun probleem.
Maar hoe je deze data mag vergaren en toepassen hangen ook een hoop regels en wetgevingen. Gelukkig maar, want met elke datalek komt onze privacy weer verder in het geding.
Lees je daarom van te voren goed in in de AVG over wat je wel en niet mag doen om die data te vergaren én wat je hier vervolgens mee mag doen.
Testen en valideren
Okay, nu hebben we nagedacht over de ethische vraagstukken, hebben we deze data op een verantwoordelijke manier verwerkt en gebruikt om de vragen te beantwoorden om onze persona op te kunnen stellen.
Maar hoe weet je zeker dat je hiermee juist zit? En je niet de data verkeerd hebt gekoppeld of verkeerd heb geïnterpreteerd.
Je kunt je persona testen en valideren door het opstellen van een aantal hypotheses.
Vervolgens kun je gaan onderzoeken of deze hypotheses kloppen. Hiervoor heb je natuurlijk weer data nodig om je verwachting te bevestigen.
Maar, waar haal je die data vandaan?
Je kunt bijvoorbeeld je klanten weer een enquête sturen om te kijken of de antwoorden je hypothese bevestigd. Maar, dit is natuurlijk een tijdrovende klus.
En, hoe test je op minder vatbare zaken? Zoals of je tone of voice, of je fotografie wel aansluit bij je persona?
Een handige manier hoe je dit soort vragen kunt beantwoorden is door het draaien van advertenties op bijvoorbeeld Facebook.
Door de grote schat aan data die Facebook heeft van haar gebruikers, kun je makkelijk op basis van je persona een grote groep mensen bereiken die overeenkomen met je persona.
Met een relatief klein budget kun je een campagne opzetten. De doelgroep die je hebt onderzocht en hebt aangemerkt als persona zou vervolgens beter moeten presteren op Facebook.
Leg naast alles wat je doet je persona, om te valideren dat dit nog steeds overeenkomt en aansluit.
Optimaliseren
Een goede marketeer is natuurlijk nooit klaar met optimaliseren.
Want, als je eenmaal hebt gevalideerd dat je persona klopt. Kun je deze natuurlijk gaan optimaliseren.
Werkt foto A of Foto B beter bij je persona? En wat nou als je je prijs explicitiet vernoemt in je advertentie, of juist weg laat?
Er zijn natuurlijk legio voorbeelden te bedenken die je kunt A/B testen om zo je persona nog beter te verleiden.
Blijf daarom niet stil zitten als je klaar bent met het maken van je persona, maar blijf deze aanscherpen.
Net zoals jij en je bedrijf, leeft een persona ook. Ook deze is constant in beweging en verandert voortdurend.
Gebruik alle data die je hiermee verzameld op je persona te optimaliseren.
Veel gemaakte fouten
Natuurlijk zijn er ook fouten die je kunt maken met het samenstellen van je persona’s. Gelukkig hebben wij ze al eens voor je gemaakt, zodat jij ze niet zelf ook hoeft te maken.
- Geen onderzoek doen
Het is makkelijk om dingen te roepen en op te schrijven omdat je denkt dat je persona X doet, dus dan zal hij ook wel Y doen. Het doen van vooronderzoek door je bestaande klanten te interviewen of tussentijds te testen kan enorm helpen om er zeker van te zijn dat je persona’s kloppen
- Niet blijven optimaliseren
Iedereen is het er mee eens dat de markt constant veranderd, wat gisteren werkte betekent niet automatisch dat het vandaag nog steeds zo is. Met je persona’s en je klanten is dat net zo. Door te blijven optimaliseren en testen houd je je persona’s scherp en kun je je website blijven toetsen.
- Business to Consumer is niet gelijk aan Business to Business
Misschien richt je je met het ene product op consumenten en met andere producten op bedrijven. Onthoud dat dat ook vraagt om twee andere soorten persona’s. Niet elke vraag die je je consumenten persona stelt is relevant voor je bedrijven persona en andersom.
Bedenk ook dat je aanpak van hoe je deze persona’s gaat benaderen op je website verschilt. En niet alleen op je website, maar ook de plek waar je doelgroep zich bevindt. LinkedIn is meer een zakelijk platform, terwijl Facebook meer geschikt is voor Business to Consumer.
- Op de verkeerde details letten
Een veelgemaakte fout is dat er te vroeg wordt gezocht naar een foto van de persona, voordat alle andere vragen zijn beantwoord. Hierdoor is het makkelijk om in plaats van de persona af te gaan op de persoon op de foto. Het is het handigst om eerst je persona op te stellen en daarna pas foto’s erbij te zoeken om ze ‘echt’ te maken.
- De verkeerde vragen stellen
Voor sommige persona’s kan het heel erg interessant zijn om te weten wat hun jaarlijkse inkomen is of wat voor auto ze rijden. Maar voor anderen totaal niet. Weeg bij elke vraag af of dit interessant is voor wat je wilt gaan doen en of dat je niet te veel tijd kwijt bent met het beantwoorden van verkeerde vragen. Een half uur discussiëren over auto’s of geld is leuk, maar voegt het wel echt iets toe?
- Te veel persona’s maken
Het is natuurlijk erg aantrekkelijk om voor elke uitzondering een aparte persona te maken, maar het doel van een persona is juist dat ze je doelgroep samenvatten. Probeer het aantal ook tot een minimum te beperken, tenzij je merkt dat er erg grote verschillen tussen je klanten zitten.
- Niet stil staan bij de ethische vraagstukken
Is onze persona niet te veel gebaseerd op stigmas of vooroordelen? En werken we deze niet op deze manier juist meer in de hand. Soms is het goed om een stapje terug te doen en met een objectieve blik te kijken naar je persona.
Misschien ben je er zelf niet direct van bewust, maar voor je het weet sluipen er een paar vooroordelen in je persona, die uiteindelijk negatief kunnen uitpakken, zonder dat ze toegevoegde waarden hebben.
- Niets met je persona’s doen
En uiteraard, als je persona eenmaal is gemaakt, getest en gevalideerd. Moet je deze natuurlijk ook gebruiken.
Creëer de gewoonte binnen je bedrijf door bij elke beslissing te vragen of dit ten behoefte komt van je persona.
Denk ook na over de kleine dingen waarmee je je product of dienst nog beter kunt cateren richting je persona, zoals het optimaliseren van je website voor mensen met een visuele beperking.
Conclusie
Zoals je leest is het maken van een persona niet iets wat je even doet. Maar het kan je wel enorm helpen bij wat je doet.
Het zorgt er voor dat je klanten ‘echt’ worden en je hier meer feeling mee krijgt. Het laat je de problemen en de doelen van je klanten beter begrijpen en je kunt hier meer op inspelen.
Je krijgt een beter beeld van aan wie je verkoopt en hoe je beter kunt inspelen op de behoefte van je klant. Daarnaast helpt het beter met het voorspellen van de wensen.
Want hoe beter beeld je hebt van wie je klanten zijn, en hoe beter je ze leert kennen, hoe beter jouw product of dienst aansluit bij hun behoeftes.
Houdt rekening met de ethische vraagstukken en denk hier ook goed over na. Het kan goed zijn om binnen je bedrijf hier de discussie over aan te gaan.
Test vervolgens of je hypotheses kloppen en of je niet je persona compleet verkeerd interpreteert. Hoe meer je test, hoe meer je data en aannames kloppen.
En blijf vooral optimaliseren. Het zijn legio voorbeelden te bedenken hoe je je product of dienst kun optimaliseren voor je persona. Maar ook hoe je je website, je marketing en andere uitingen beter kan laten aansluiten op hun behoeftes.
Wellicht is dat laatste een mooi idee voor een volgende blog post.