Iedereen weet inmiddels dat we ons in een digitale transformatie bevinden. Het aantal online shoppers blijft groeien. Deze groeit stuwt ook de technische ontwikkelingen op het web, maar op sommige punten is er nog veel verbetering te behalen. Productsortering, oftewel de rangorde waarop producten worden weergeven, is er daar één van.

Productsortering in webshops

Iedereen die weleens online heeft geshopt kent ze maar al te goed: de categoriepagina’s van webshops. Een product of 25 per pagina, met daaronder een navigatie om van pagina naar pagina te gaan. Bij webshops met 100 producten is dit niet zo’n probleem, in 4 pagina’s kun je alle producten bekijken. Maar wat als een webshop 1.000 of zelfs 10.000 producten bevat? Hoe zorg je er dan voor dat de meest relevante producten als eerst aan bod komen, maar ieder product wel even kansrijk is om verkocht te worden?

Helaas worden er meestal maar een paar opties voor de productsortering gegeven, zoals “Sorteer op prijs laag-hoog” of “Sorteer op waardering”. Dat moet beter kunnen, dachten wij. Daarom ontwikkelden wij onze eigen plugin voor WooCommerce, het webshopplatform waarop wij voor onze klanten ontwikkelen.

Intelligente sortering in een eigen plugin

Voor verschillende klanten met grote webshops zagen wij de behoefte om een betere productsortering in te stellen. De eerste stap die je in zo’n geval zet is het zoeken naar een bestaande oplossing, want we willen het wiel immers niet onnodig opnieuw uitvinden. Maar wat bleek, geen enkele bestaande plugin bood hetgeen dat wij zochten: intelligentere productsortering voor betere verkoopresultaten. Daarop hebben we besloten om te investeren in een eigen oplossing in de vorm van een WooCommerce plugin, welke we niet alleen aan kunnen bieden aan onze klanten, maar ook kunnen aanbieden binnen de community.

Eerder hebben we een intelligente sortering ontwikkeld voor een affiliate platform. Op basis van die resultaten én een blogartikel dat we vonden over intelligente sortering, zijn we aan de slag gegaan. De plugin houdt voor alle producten in de winkel statistieken bij. Denk bijvoorbeeld aan hoe vaak het product is bekeken, hoe vaak er op het product geklikt is, hoe vaak hij in de winkelwagen heeft gezeten en hoe vaak een product verkocht is. Ook wordt er bijgehouden hoe oud een product is in vergelijking met de gemiddelde leeftijd van producten in de winkel. Al deze statistieken worden met één grote formule omgevormd tot een productscore. De producten worden vervolgens gesorteerd op basis van hun score, hoog naar laag.

Intelligente productsortering

Op deze manier zal de productsortering dynamisch veranderen op basis van hoe producten presteren in de winkel. De formule houdt natuurlijk ook rekening met de introductie van nieuwe producten. Nieuwe producten hebben namelijk de tijd nodig om een score op te bouwen. Door de formule krijgen deze producten in eerste periode van hun bestaan automatisch een hogere score toegewezen.

Impact

Het uiteindelijke doel van de intelligente productsortering is om bezoekers zoveel mogelijk relevante producten te laten zien, die het meest waarschijnlijk aansluiten op hun behoeften. Als de formule opmerkt dat veel mensen een product bekijken maar niet kopen, verdwijnt het product vanzelf verder naar de achtergrond toe. Op deze manier wordt er ruimte gemaakt voor producten die wel goed presteren.

Meer weten?

Heb jij een WooCommerce shop met meer dan 1.000 producten en wil jij jouw bezoekers helpen om makkelijker het juiste product te vinden? Stuur ons een berichtje om te kijken naar de mogelijkheden.

Elke maand nieuwe tips in je mailbox?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang 1x per maand nieuwe tips in je mailbox waarmee je jouw website kunt verbeteren.